Nigeria Immigration Recruitment Exam Dump

1: The NIS was brought out of the Nigerian Police Force (NPF) in
(a) 1946
(b) 1956
(c) 1958
(c) 1964
Answer: C.

2: How many comptrollers general has the NIS gotten since the inception till date?
(a) 10
(b) 12
(c) 8
(d) 16
Answer: D.

3: The present comptroller general of NIS is
(a) Muhammed Babandede
(b) Rose Chinyere Uzoma
(c) Martin Kure Abeshi
(d) David Parradang
Answer: A.

4: Which of following is the core duty of the Nigeria Immigration?
(a) Persecuting offenders
(b) Enforcing of Laws
(c) Issuance of all Nigerian travel document
(d) Deporting of foreigners
Answer: C.

5: The NIS was formally established by the act of parliament in
(a) 1963
(b) 1957
(c) 1964
(d) 1976
Answer: A.

6: The first African country to introduce E-passport was
(a) South-Africa
(b) Ghana
(c) Liberia
(d) Nigeria
Answer: D.

7: The first Secretary General of Common wealth was
Options:
(a) George Washington
(b) Tulma Goldie
(c) Arnold Smith
(d) Joseph Garba
Answer: C.

8: Lagos became a crown colony in
(a) 1862
(b) 1861
(c) 1841
(d) 1886
Answer: A.

9: The first world war took place between
(a) 1911-1914
(b) 1914-1916
(c) 1916-1918
(d) 1914-1918
Answer: D.

10: The western and eastern Nigeria became self governed in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1957
(d) 1956
Answer: C.

11: The first head of government of Nigeria was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Tafawa Balewa
(d) Nnamdi Azikiwe
Answer: C.

12: The first militant president of Nigeria was
(a) Sanni Abacha
(b) Ibrahim Babangida
(c) Aguiyi Ironsi
(d) Yakubu Gowon
Answer:  B.

13: Nigeria became a republic in
(a) 1963
(b) 1960
(c) 1976
(d) 1961
Answer: A.

14: The Northern and Southern protectorate was amalgamated in
(a) 1914
(b) 1919
(c) 1921
(d) 1900
Answer: A.

15: The first Executive president was
(a) Nnamdi Azikiwe
(b) Olusegun Obansanjo
(c) Sheu Shagari
(d) Goodluck Jonathan
Answer: C.